Élet a multi után

By 2016. június 5.Blog

sprout-1147803_1280Egy kedves ügyfelem összefoglalta, hogyan telt az első egy hónapja azt követően, hogy jó pár évtized után egyszer csak többet már nem kellett kötött munkahely keretein belül tevékenykednie.

Jó szívvel ajánlom írását:

 

 

Április végén megköszönték 2 évtizedes munkámat. Az új tulajdonos új embereket akart odahozni és „kiszemelt” engem, aki ellen elindította a megszokott taktikájú idegháborút. Sokáig bírtam, de mivel fogtam a jeleket és legbelül frusztrált, hogy esélyt sem kapok, így hibáztam és ezt kihasználták.

Utólag hálás lehetek nekik, mert éreztem váltanom kell, és ezt magamtól nem tettem volna meg (lévén 2 gyereket el kell tartanom)! Már előző év novemberében megkaptam a figyelmeztető jelet, így elkezdtem dolgozni a „B” terven. Elkezdtem álláshirdetéseket nézni, figyelni az ingatlan piacot, eljártam coach-hoz, és egyáltalán nyitott szemmel járni és az érzéseimre figyelni. Az első 5 perc „megdöbbenését” leszámítva pozitívan álltam az eseményhez és már másnap elmentem tornázni, úszni, masszázsra és eldöntöttem, hogy mindent megcsinálok, amire nem volt időm a 26 év alatt, azaz kicsit magammal foglalkozom. Felépítettem a stratégiát, aminek első lépése az volt, hogy „munkaképessé” teszem magam. Az első 2 hónapban hiába ajánlanának extra munkákat, nem lennék képes az én szintemen teljesíteni.

Nos, az első hónap igazán eseménydúsan telt. A napi sport (úszás, torna, kirándulás) mellett régi kapcsolatokat frissítettem fel, eljártam tréningekre, befektetési estekre. Nagyon régen vágytam már Dobogókőre elmenni, így kirándultam egy nagyot a Rám-szakadékba egyedül. Mivel hajnali 6-kor indultam,nagyon sok érdekes állattal és egyetlenegy emberrel sem találkoztam lévén hétköznap volt.  Nagyon kevés időt töltöttem a 4 fal között. Mindent megtettem, hogy új ingerek érjenek, hogy megtalálhassam az új életfeladatomat, mert a régi világ már nem vonzott. Ebben persze az a nehézség, hogy ha az ember 26 évet egy témakörben dolgozott, akkor nehéz átváltani más témára, úgy hogy ne nézzék teljesen kezdőnek. A vállalkozásokon is törtem a fejem, annak ellenére, hogy ennek most nem kedvez a jelenlegi magyarországi helyzet. Felvettem a kapcsolatot olyan emberekkel, akik a vállalkozásban jó tanácsokkal segíthetnek, és persze a coachom javaslatára egyfolytában járt a fejem, mihez kezdjek a szabadidőmmel, merre keressem az utam, hisz nagy valószínűséggel egy új dolgot kell majd tanulnom, s jó lenne mihamarabb már arra készülni. De vakvágányra sem szeretnék futni, hisz az idő múlik. Még az első napokban megnéztem valóban mennyit is költök, mennyi bevételeim lesznek a jövőben és tartalékaim meddig tarthatnak ki. Ahol tudtam költséget csökkentettem, és egy excel táblában komoly cash flow tervezést csináltam, így az kicsit megnyugtatott, hogy az idő nem feszít annyira.

A legfontosabb cél, hogy közel az 50-hez végre azt csináljam, amit tényleg szeretek. Rendeztem az üzleti ügyeimet, és minden emberre úgy néztem a környeztemben, hogy milyen információkat lehet kinyerni tőle, amivel egy lépéssel mindig közelebb kerülhetek a célomhoz. Azaz mivel is foglalkozzam, amiből megélek, amiből eltarthatom a gyerekeimet, amiben örömömet lelem és amit magam is értékes dolognak tartok. Persze ott van bennem a félelem, hogy az életkorom miatt már nem kellek vagy maximum olyan helyre, ami nem sokban különbözik a régi állásomtól.

A hangulatom bár változó, azért bizakodó vagyok, mert végre új dolgok is várnak rám….

Pár jótanács, javaslat, ha hasonló cipőben jársz:

1, Nincsenek véletlenek! Ami történik veled azért történik, mert dolgod van vele! keresd az élet útmutató jeleit.

2, Amiért megdolgoztál, annak meg lesz a jutalma. Nem feltétlen anyagi szempontból, de boldogabb leszel.

3, Amikor jönnek a jelek, legyél nyitott, gyűjtsd az infókat, az ötleteket és az ingereket. Előbb utóbb összeáll a kép.

4, Használd ki az átmeneti időszakot. Ki tudja mikor lesz legközelebb pár hónap szabad életed! De ne légy rest! Amiben lemaradtál, azt most hozd be!

5, A legfontosabb keress egy jó coach-ot (például Farkashegyi Andreát) aki jól kérdez és segít az utadon.

6, Ha csak lehet, ne legyél otthon. Hozd rendbe az egészséged, sportolj sokat, találkozz haverokkal, és hagyd, hogy az élet újra meg tudjon lepni !

7, Minden kínálkozó kicsit is hasznos rendezvényre menj el, különösen , ha az ingyenes. Ki tudja milyen infót, kapcsolatot szerezhetsz ott.

8, Gazdálkodj jól az erőforrásaiddal és tartalékaiddal, amíg nem tudod az utad. Csak arra (de arra igen!) szánj pénzt, amiben látsz szellemi megtérülést!

9, Ha eddig nem tetted – tanuld meg szeretni önmagad is. Legyél te is fontos önmagadnak. Most önmagadért küzdj, ne másért!

10, Legyél sokat a pároddal / barátaiddal, töltődj és rázd le magadról a negatív energiákat és külső behatásokat!

 

Sok sikert mindenkinek!

Leave a Reply